„…РОДЕНИ ДА ТИЧАТ…“

60937010

Това е КНИГАТА!

Не мога да повярвам, че разбрах за нея едва преди седмица, а реших да си я взема в пристъп на еуфория след като се записах за участие на Софийския маратон за голямата дистанция (42,195 км.), каквото и да кажа за книгата ще е малко. Може би ми подейства по такъв начин, защото достигна до мен в точния момент, в период от живота ми в който започнах да се интересувам много по-сериозно за това как да се храня и как да се движа, за да постигна хармония на духа и тялото. Не знам каква е причината, но това е най-вдъхновяващата книга, Кристофър МакДугъл отваря вратата към един цял нов свят, за който не съм подозирала и за мой срам не бях и чувала. Благодарение на него се запознах с обществото на безстрашни хора, които предизвикват себе си до краен предел, за да докажат, че „Човек е по-силен отколкото мисли, че е, и може повече отколкото мисли, че може!“ – официално това ми става мотото в живота!

jurek2345

Разказ за най-добрите бегачи на дълги разстояния – индианците от племето тараумара, запознаваме се с културата и философията им за живота, за красотата на разбиранията им за света. Авторът ни увлича в подготовката и организирането на най-лудия маратон състоял се някога, в който взимат участие най-лудите хора, както сами се наричат, готови да премерят силите си с най-бързото племе, едно нечувано състезание в което се състезават със себе си. Запознаваме се с най-чудновати и колоритни бегачи, като Кабайо Бланко, чиято история е като приказка, Босия Тед, който открива призванието си на четиридесет години и който бяга почти бос и сърфистката Джен на които искрено се възхищавам, всички участници са с несломим и гладен за приключения дух.

60937009

Научих за великите маратонци като Скот Юрек, който е един от участниците в лудия маратон в Мексико, за чешкия войник  Емил Затопек, който въпреки ужасния стил на тичане, по думите на един спортен коментатор “тича сякаш току-що са го намушкали в сърцето“  става олимпийски шампион на 10 000 метра, който е имал ужасен живот впоследствие. Запознах се и с Ан Трейсън, учителката по естествени науки, която започва да бяга на 33 години и няма загуба на маратон до злополучната 1994г., когато индианец от племето тараумара я побеждава, но дори и тогава тя поставя рекорд при жените ненадминат до днес. Запознаваме се с още вдъхновяващи хора, които се изправят пред страховете си и побеждават телата и умората с невероятната сила на волята и духът си, не съм мислела, че има толкова прекрасни хора, а в тази книга е пълно с такива!

_thumb

От друга страна книгата е пълна с различни изследвания, които обръщат с главата надолу цялата информация за тичането, за еволюцията и устройството на тялото ни. Със солидни аргументи базирани на множество опити отговаря на въпроса как е правилно и с какво да тичаме и дава редица други чисто практически съвети, за това как да се завърнем към нещото, което ние хората умеем най-добре – да тичаме!

След като затворих книгата съм повече от готова да изпробвам на практика всичко научено, днес с лекота тичах час и десет минути, по изцяло нов за мен начин и наистина се почувствах добре, утре продължавам и така до маратона, само да съм здрава.

Това е невероятно мотивираща книга, след която остава само да излезете и да потичате!

Ето и няколко думи от автора:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s