„Яж и тичай“

tumblr_n7amsa1Pj71rubnoao1_1280

След „Родени да тичат“ бях много заинтригувана от атлетите, които тичат на свръхдълги разстояния и радостта ми беше голяма когато разбрах, че Скот Юрек е написал книга, която е публикувана на български. Едва дочаках да ми свърши работното време и почти тичешком стигнах до най-близката книжарница, а вечерта вече бях запленена от живота на Скот.

Книгата не е голяма около 250 страници – чете се бързо и лесно, а в края на всяка глава има вкусни вегански рецепти, поместени са също и красиви цветни снимки на Скот, семейството и приятелите му.

Този бегач на свръхдълги разстояния ни потапя в един свят на луди бегачи, запознава ни със страшно упорити и надъхани хора, които тичат до пълно изтощение, достигайки границите си, физически, психически и емоционални, за да достигнат до тази дива еуфория, която се крие зад последната капчица разум, за да изпаднат в онова състояние, което никой не може да обясни, което може само да се почувства, онази медитация и връзка с всичко…луда работа! Сред тези луди глави има всякакви чешити, като бивши, алкохолици и наркомани, хипита, плодояди, вегани, суровояди, откачалки, които си махат ноктите на краката за да тичат „по–комфортно“, изобщо всякакви типажи, свързани от необяснимата страст да тичат отвъд всякакви ограничения. Изключително интересен феномен е това, тази страст и желание, колко ли силен трябва да си за да направиш нещо подобно, да успееш да накараш тялото си да продължи, когато ти крещи, че не може, да успееш да накараш умът си да млъкне когато ти крещи, че не трябва, да успееш да наложиш над всичко твоята воля да тичаш само и единствено благодарение на волята си, въпреки разума и чувствата, въпреки всичко! Наистина вдъхновяващ разказ за човешката сила и пряко доказателство за неограничените способности на хората, за които дори и не съм и подозирала.

tumblr_n92jjzC0ja1rubnoao1_1280

Скот открито ни разказва за нелекия си живот, за трудното си детство с болната си майка и за сложните отношения с баща си, разказва за това как от затворено дете с високо кръвно малко по малко е започнал да се превръща в професионалния атлет, който е днес. Разкрива ни се такъв какъвто е, как от тъпченето с боклучива храна стъпка по стъпка е започнал да става вегетарианец, а в последствие и веган, разказва и за периода си като суровоядец и защо е спрял да се храни по този начин. Виждаме го как завършва гимназия и как започва да тича все повече и на все по-дълги разстояния, не ни спестява и лошите си моменти, когато се чувства слаб и отчаян, когато затъва в дългове и не може да се справи с брака си, преминаваме с него през много състезания на голяма част от тях подобрява рекорда. Започва да става известен, започва да привлича и спонсори, може да си позволи да пътува за маратони из цял свят и взима участие в по-големите, отношенията с баща му стават все по-сложни, разделя се с жена си, губи и майка си, животът му поднася поредната трудност и той изпада в депресия дори и обмисля да се откаже от тичането, но намира сили в себе си и започва отново да тренира и да се лекува по единственият работещ начин – чрез тичане.

Освен, че разказва откровено живота си Скот дава и изключително полезни практически съвети, за това как да тренираме правилно, как да подобрим техниката и скоростта си и редица други „хитрини“, които са изключително полезни за всеки, който иска да тича без значение на каква дистанция. Юрек просто ни показва света на професионалния атлет как тренира, как се храни и как живее, рядко някой ни допуска толкова близо до себе си и книгата ни дава уникалната възможност да се докоснем до живота на този чуден човек.

scott_jurek_cropped

Книгата е страхотна и на мен ми подейства много силно, може би понеже сега се готвя усилено за маратон и изобщо съм в период на промяна на начина по който тренирам и живея, не знам на какво се дължи, но този разказ за пътуването на един вдъхновяващ човек към бягането на свръхдълги разстояния ме заплени и очарова.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s