„Твърди Перейра“

antonio tabucchi - sostiene pereira

Тази малка книжка, която няма и 200 страници се чете изключително лесно, целият стил е такъв – лежерен и отпускащ.

Действието се развива през горещото лято на 1938г. в Лисабон, главният герой Перейра е изключително симпатичен застаряващ журналист, който води културната страница на един следобеден вестник. Перейра е с наднормено тегло, опитва се да води здравословен живот, както го съветва кардиологът му и живее едни спокоен и самотен живот, обича лимонада с много захар, омлети с подправки и френските автори, чиито текстове превежда за читателите на вестника. Животът му тече бавно и монотонно до момента, в който покрай търсенето на нов сътрудник, който да натовари с нелеката задача да пише некролози на все още живи писатели, за да са подготвени в редакцията в случай че някой почине ненадейно, Перейра се запознава с объркания и силно влюбен младеж Монтейру Роси, който изповядва опасни за времето идеи и приятелката му Марта. Самият Перейра твърди, че ги приел като свои деца, незнайно защо може би защото си нямал свои, или защото бил много самотен, но започва да им помага с каквото и както може.

Интересен персонаж е и доктор Кардозу, кардиолог по професия, а по душа философ, който искрено симпатизира на Перейра и го измъква в много напрегнат момент.

Книгата е написана много добре, на места е весела, на други тъжна, неусетно Антонио Табуки ни пренася в една привидно спокойна и приятна Португалия, която на повърхността е неподвижна и заспала, но в дълбините кипи и бушува.

Симпатичен е и похвата на разказване, започвайки или завършвайки всяка глава с „твърди Перейра“. Книгата уж лековата накрая те хваща натясно и ти разкрива грозотата на режима на Салазар, страхът и недоверието между хората. Хареса ми, оказа се по–сериозна отколкото очаквах, а и краят доста ме изненада.

tabucchi07_672-458_resize-470x260

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s