„Белият тигър“

The_White_Tiger
„Белият тигър“ носи награда Ман Букър на автора си Аравинд Адига през 2008г., този факт звучи достатъчно убедително, за да ме накара да я прочета още преди няколко години. Книгата описва живота на съвременна Индия с цялата й грозота и мизерия, мизерия която ние трудно бихме могли да си представим и се моля никога да не ни се налага да изпитаме. Разказът е построен на писмата, които Белия тигър – индийски предприемач изпраща до премиер-министъра на Китай, в тези писма той описва живота си в Индия, как от бедно дете се издига до предприемач.

Книгата е безпощадна сатира, разкриваща огромната пропаст между бедни и богати в Индия, челно ни сблъсква с цялата грозота на действителността, показва ни колко прикрити и лицемерни са индийците, но не можеш да ги съдиш много строго, понеже са принудени да станат такива за да оцелеят.

Чете се бързо и лесно, стилът е приятен и забавен, авторът успява съвсем небрежно, ей така някак си помежду другото да ти покаже изключително неприятни картини.

„Очевидно,сър,вие, китайците, ни изпреварвате във всяко отношение – само предприемачи си нямате. А ние индийците, може и да нямаме водопроводи, електричество, канализация, обществен транспорт, хигиенни навици, дисциплина, нито учтивост или точност, но предприемачи имаме. Стотици хиляди предприемачи.“

„Както разбирам, вие, жълтоликите, въпреки успехите с канализацията, водопроводната мрежа и златните олимпийски медали, все още си нямате демокрация. Един политик по радиото каза, че затова ние индийците, ще ви бием: можело да нямаме канализация, водопроводна мрежа и златни олимпийски медали, но сме имали демокрация.“

Романът е любопитно четиво, има си своя характерен стил и определено е оригинален, мен не успя да ме привърже силно към никого от героите, може би защото цялата им култура и начин на мислене са ми много далечни, но определено си струваше отделеното време.

white-tiger

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s