„Същината на нещата“

synnanesht3
Сдобих се с книгата на Пролетния базар на книгата и едва вчера успях да стигна до нея.

„Същината на нещата“ е сборник с кратки разкази, точно тридесет на брой, страниците са 118, щом разгърнеш книжката веднага си даваш сметка, че става въпрос за наистина кратки разкази, пада се около страница и половина на история.

Като цяло не съм голям фен на разказите, особено на кратките, но тази книжчица страшно ми хареса, първата половина е запълнена с отношенията между мъжа и жената, разказани са всякакви ситуации от всевъзможни гледни точки, през очите на съпруга, съпругата, любовницата…описана е любовта и липсата ѝ най-подробно. В тази първа част има страшно силното усещане, за атмосферата на Алмодовар, ярки образи, силни чувства и тази задушевна атмосфера, страшно ми допадна. Стилът на разказване на Монзо е много приятен, в една страничка може да събере пустотата и обречеността на цял живот, в един поглед може да вложи най-силната любов, с един жест може да ни се разкрие драма скрита от години, тази дълбочина ме очарова.

„Жената, която яде ванилов сладолед на първата маса в кафенето, винаги е била наясно със себе си.“

„В този късен следобед една фатална жена и един неустоим мъж са на среща в кафене с охрени стени. Взират се един друг в очите; знаят и двамата, че този път им е последен“

„Този мъж, който като малък бе проявявал известна склонност към религията, не е мързелив.“

Във втората половина на сборника автора ни разказва класически приказки, пречупени през неговото виждане, такива каквито биха се случили в реалността.

Монзо определено ме спечели, има различен поглед и може да направи пъстри и интересни и най-обикновените хора и случки, с цинична усмивка ни разказва живота, такъв какъвто го вижда, в него има горчиви истини поднесени с точната доза ирония и в края чувството което остава е тъга.

Не случайно наричат Ким Монзо „ужасното дете“ на младата каталонска литература, на места е доста вулгарен и на мен това ми дойде малко в повече, но това е част от стила му и може би без него, разказите нямаше да са докрай истински.

9788433968289

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s