„Приспивна песен“

Prispivna-1133447215

Признавам си, изкуших се да започна „Приспивна песен“, защото това, което четях не отговаряше на настроението ми, а Паланюк  за секунди те изтръгва от злободневието и скуката, пренасяйки те в щурия си свят.

„Приспивна песен“ е…

„За това, как една песничка може да завладее ума ти. За живота, какъвто си мислим, че трябва да бъде. За всичко, което отклонява вниманието ни. За това, как миналото следва всяка наша стъпка в бъдещето.“

„Приспивна песен“ е…

Зелена, но не като кората на зелен лимон, по-скоро като сладкиш с настъргана кора от зелени лимони. Не е зеленото на авокадо, по-скоро на парче авокадо, покрито с тънко като цигарена хартийка резенче лимон и сервирано замразено в жълта купичка „Севр“

„Приспивна песен“ е…любовна история, да може би най-сбърканата и болна, дори леко зловеща, но всичко това, или по-скоро въпреки всичко това, под всичките пластове лудост, ако се вгледаш внимателно ще видиш любовта. Любов между две човешки същества, които в миналото са преживели еднаква драма, настоящето ги среща на пръв поглед случайно, а колкото повече ги опознаваме толкова повече разбираме колко много си приличат. Двамата се впускат в преследване на приспивната песен, която е разрушила света им и е на път да унищожи живота, такъв какъвто го познаваме.

„Приспивна песен“ е…разказ за загубата и самотата, за суровата действителност, която няма нищо общо с розовите реклами по телевизията. Паланюк оголва болката до край, изправя героите си срещу най-страшното, загубата на любимите им същества и ги наблюдава как се справят, как събират отломките от живота си и продължават да се влачат по пустия си път.

Всеки от нас има дух, който го преследва, и всеки е дух, който преследва някого.

Колкото и жестока да е мъката ни, винаги можем да я преодолеем. Можем да се захванем с бродерия. Можем да рисуваме по електрически крушки.

„Приспивна песен е…книга за вещици и черни магии, за духове и таласъми, за зловещи имения по стените на които се стича гъста черна кръв, книга за заклинания и чудеса.

Може би човек не отива в ада за това, което прави. Може би отива за онова, което е пропуснал да стори.

„Приспивна песен“ е книга за надеждата и вярата, че ще успееш да се справиш, за илюзията, че е по силите ти да поправиш непоправимото, да върнеш времето, да се вкопчиш в щастието, което е безвъзвратно отлетяло и никога да не го пуснеш.

Всяко поколение мрази новите течения в музиката, които не може да разбере. Никой не иска да отстъпи юздите на следващите. Да слуша как любимата му музика звучи в асансьорите. Да чува одата за своята революция, превърната във фон на евтина телевизионна реклама. Да установи, че дрехите и прическите на неговото поколение изведнъж са станали демоде.

„Приспивна песен“ е книга за власт и надмощие, за изкушението да притежаваш власт над другите, да ги контролираш и манипулираш, да завладееш умовете и телата им, да се вселиш в тях и напълно да ги подчиниш.

Номерът е да станеш професионалист, твърди тя. Когато правиш нещо за пари, желанието ти да го вършиш безплатно се изчерпва.

Никой не желае да признае, че сме пристрастени към шума. Това просто не е възможно. Никой не е пристрастен към музиката, телевизията или радиото. Ние просто се нуждаем от още шум, повече канали, по-голям екран, по-силен звук. Не можем без това, но да сме пристрастени? В никакъв случай.

„Приспивна песен“ ме омагьоса, в историята са вплетени хиляди идеи, за които си заслужава да помислиш, има безброй невидими нишки, които те водят към толкова различни пътеки. Паланюк като истински вълшебник има пълни ръкави с изненади и шапка с безброй чудеса, тъкмо си мислиш, че си се досетил на къде те води, той те шокира и прави обратен завой, до финала те затрупва с все по-големи чудатости и след последното изречение, седиш като ударен, а главата ти ще се пръсне от мисли. Прекрасно!

???????????????????????????????

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s