Клара и сянката

d0bad0bbd0b0d180d0b

Току-що завърших книгата и бързам да споделя впечатленията си…

Сомоса е много добър, има ярък стил и успява да те държи в напрежение до последната страница. Вкара ме в един уродлив свят, където хората се продават като произведения на изкуството, те са материал от който се създават картини, предмети и дори мебели, които се употребяват от други хора, излагат се в галерии и в домове на ценители на модерното изкуство.

Запознаваме се с Клара, която е „платно“, върху нея нанасят боя и я превръщат в картина, тя е много амбициозна, мечтае един ден с нея да създадат велика творба, мечтата ѝ е на път да се сбъдне, когато на сцената се появява психопат, който унищожава живи картини…

Сомоса създава свят, в който изкуството е преминало всички граници на нормалността, морала и етиката, в който под етикета „изкуство“ и „творец“ се прикриват всякакви извращения и психопати, готови да стигнат до дъното на лудостта си.

Чрез главните герои виждаме различни гледни точки – на картината, на човека, който не може да проумее това „изкуство“ и не може да възприеме хората като бездушни предмети и на истински ценител на тези „произведения“, който се е обградил в дома си с тях, дори спи на живо легло!

Книга като тази те карат да въздъхнеш облекчено, че не живееш в толкова сбъркан свят, но също така те кара да се замислиш, колко ли време ни дели от нещо подобно. Когато човек е празен и не намира смисъл и причина за съществуването си, много лесно би станал жертва на подобно течение, което зад фасадата на „възвишеното изкуство“ крие уродливото си лице. Нима вече не е факт огромният брой хора, които вярват на шамани, гурута и всякакви измислени сладкодумни шарлатани. Светът става все по-либерален, все по-малко неща ни шокират, ставаме все по-дебелокожи, апатични и безразлични. Всеки ден ни заливат с купища лоши новини и трагедии, които са толкова много и пристигат с такава скорост,че нямаме време да ги запомним, а какво остава да ги осъзнаем и разберем…Такива мисли ми навя автора с тази история, подейства ми като разтърсване, показвайки ми какво може да се случи, ако му позволим.

Препоръчвам книгата, дори и да не се задълбочаваш чак толкова, в нея има спиращо дъха напрежение и може да се прочете като напрягащ трилър, образите са живи и истински, а светът около тях е главозамайващ.

38947

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s