Чудните патила на Пърдоний Флат

asombroso-viaje-pomponio-flato-eduardo-mendoza_1_1197382

Това е разказ за Пърдоний Флат – римски гражданин от съсловието на конниците, който ни разказва за чудните си патила. Пърдоний тръгва да търси извор, чийто води даряват мъдрост на всеки, който опита от него. Срещаме колоритния герой на втората година от скитането му, намираме го в доста влошено здраве, дължащо се на прекомерно опитване на различни извори и заблатени води. Търсенето му го отвежда в Назарет в много интересно време, там той се запознава с детето Исус, който го наема за да оневини обвинения в убийството на местен богаташ – Йосиф. Историята сериозно се заплита, а невероятната каша от исторически, библейски и литературни герои добива небивали размери.

Книгата е страшно забавна, самият стил на диалозите е толкова цветен,

„След като изслушаха внимателно моя разказ, поспориха известно време как да постъпят, докато един не каза:

– Предлагам да плячкосаме каквото още има по себе си, да го уважим по няколко пъти…и да му отсечем главата, както има обичай да постъпва със странниците нашата коварна раса.

– Аз пък предлагам – продума друг – да му дадем храна и вода, да го качим на една камила и да вземем с нас, дорде не намерим някой да го изцери и да се погрижи за него.

– Бива – охотливо се разприказваха останалите;

…Теосфат във великия си труд, споменава за съществуването на хора, чийто ръст не надвишава две стъпки, но аз по-скоро отхвърлям варианта господарят да е бил убит от подобна твар;

По негово мнение бе по-добре да се предадем без бой и да молим за милост. Войниците, обсебени от идеята да загинат достойно, се разбунтуваха, снеха го от длъжност и се готвеха да го убият.“

Мендоса е вплел в невъзможна плетеница герои и случки, забърквайки невероятно забавен коктейл от небивалици. Книжката е малка 145 страници и е идеална за пътуване или ваканция – неангажираща и смешна. Добре ми дойде след напрягащите и тежки книги, които четох напоследък, подейства ми като освежаващият аромат на кафе, между опитването на два тежки парфюма, за да оцениш следващия трябва да прочистиш и освежиш обонянието, „Чудните патила…“ са отлично средство за това, след нея отново съм готова за нещо сериозно.

1366897339_odezhda_rimlyan

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s