Всичко живо е трева

vszhetreva3

Наскоро преиздадоха „Всичко живо е трева“ на Клифърд Саймък и доста се разшумя около нея, признавам че преди това изобщо не бях чувала за книгата, но след като чух заглавието прочитането ѝ беше неизбежно.

Действието се развива в малкото симпатично и леко заспало градче Милвил, срещаме главният герой Брад Картър в деня, в който закрива кантората си и решава да напусне родното място, но скоро разбира, че излизането от града е невъзможно, не само за него, но и за всички останали жители. Същият ден Милвил осъмва ограден с невидима преграда, през която не може да премине нищо живо.

Така започва тази странна история, авторът поставя героите си в странна ситуация, ще съумеем ли хората да видим голямата картина, ще успеем ли да вземем правилните решения, когато се изправим пред извънредна ситуация и нямаме време за губене. Стигнали ли сме онзи етап когато можем да растем и да се развиваме вместо да унищожаваме и рушим, надраснали ли сме детството в което продължаваме да си „играем“ на война. Въпросите, които поставя Саймък са много и от способността ни да отговорим зависи бъдещето ни като вид.

Книгата се чете изключително лесно и бързо, разказва ни главния герой, виждаме събитията през неговите очи, заедно с него се чудим какво се случва и това добро или лошо е, мислим и си блъскаме главата, опитвайки се да се ориентираме в невъзможната ситуация в която сме попаднали.

В края разказът ме натъжи наистина много, когато осъзнаваш, че не сме способни да постъпим правилно, когато разбираш че не е по силите ни да се справим…

Препоръчвам книгата на всеки, който е любопитен да погледне човека и земята от по-различен ъгъл, дори и да не четете фантастика, книгата би ви харесала, защото в нея са заложени изключително дълбоки идеи.

Purple-Flowers-Fresh-New-Hd-Wallpaper

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s