Мъжът от съседния гроб

513oZcxRI0L._SY344_BO1,204,203,200_

Спрях се на книгата, защото заглавието ѝ обещаваше да е леко и забавно четиво – каквото се и оказа накрая.

Запознаваме се с Десире на гроба на съпруга ѝ, който е починал преди около година. Тя е умна, красива по един специфичен начин, по-скоро безлична и крехка, отколкото ярка и блестяща. Живее подреден, тих и спокоен живот, работи в местната библиотека, работа която наистина обича, чете много, интересува се от мода, изкуство, култура, но е много самотна и макар не откровено нещастна, е много далеч от щастието.

На съседния гроб срещаме Бени, който е тромав, мрачен и грубоват фермер, който гледа 20-тина крави и се опитва да закрепи разпадащото си стопанство. Бени не чете и почти не излиза, няма време от сутрин до вечер работи, живее в запусната къща, която е декорирана от покойната му майка, чиито гроб, той старателно поддържа.

Бени и Десире често се засичат, стоейки до гробовете си, но се запознават след доста време, поводът за това става една усмивка, един открит поглед и виждаме как се ражда любовта…

След този поглед двамата се събират като двойка и прекарват доста щастливи мигове заедно, докато не осъзнават колко са различни, след което започват проблемите…

Признавам си, че не разбрах Десире, тя е толкова далеч от мен и моята гледна точка, че през цялото време ѝ се чудех за начина по който мисли и действа. За мен водеща в живота винаги е била любовта, когато я откриеш  – онази голямата, истинска и неповторима любов – то всичко друго са подробности. Когато си с човека когото обичаш, няма значение какво ще работиш, къде ще живееш и колко неща ще се наложи да преодолееш, защото единственото нещо което си струва е любовта и тя заслужава да ѝ дадеш всичко. Но това си е моето усещане за живота и основният ми принцип, който следвам в живота си, защото ако я загубиш няма никакво значение какво работиш, къде живееш и колко си постигнал, изгубиш ли искрата всичко помръква и губи смисъл, а озарено от любовта всяко нещо добива по-дълбок смисъл. Да такава съм аз – бих тръгнала сега, веднага, навсякъде без да се замислям, за мен всичко е по-малко от любовта, така че не страдам от подобни дилеми.

Това беше и причината Десире с нейната упоритост и нежелание да направи и най-малкото усилие, за да запази това безценно нещо, ме дразнеха, а и мисля че не можех да ѝ съчувствам поради простата причина, че когато искаш нещо, за да го заслужиш, трябва да се бориш за него, а не само да търсиш оправдания за да не го направиш.

Бени от друга страна го възприех далеч по-добре, вярно че е грубоват, но поне е честен и открит, той през цялото време се опитваше да запази това обречено пламъче на чувствата между двамата.

Книжката е написана много приятно с чувство за хумор на моменти беше страшно забавна и макар лековата повдига доста въпроси  – затова кои са истинските неща. Как вкопчвайки се в собствените си удобства и търсейки различията позволяваме на наистина важните неща да се изплъзнат от живота ни.

51yTVsOcAZL._SY344_BO1,204,203,200_

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s