Богът на дребните неща от Арундати Рой

От дълго време не се решавах да посегна към „Богът на дребните неща“, най-вече големите ми очаквания ме спираха да разлистя, тази толкова добре изглеждаща книга. Започнах я преди около месец и за моя изненада срещата ни не потръгна добре, пътя до стотната страница ми отне близо три седмици, не успявах да се ориентирам добре в обстановката, тези лели – баби, чичовци, племенници…, кой какъв е, а и това, че четях по няколко минути вечер, когато бях страшно изморена допълнително накланяше везните на разочарованието и така до преди ден, когато я бях докарала до средата и след това буквално не можах да я оставя докато не изчетох и последния ред.

Книгата е разтърсваща, объркваща, покъртителна, това е разказ за едно индийско семейство, личните трагедии в него се развиват на фона на една кипяща историческа обстановка, чиито контури успяваме да зърнем за малко и за кратко.

Това е любовна история, за невъзможната любов, която се е родила в неподходящо време на неподходящо място, толкова красива поради своята обреченост. Това е разказ за детството, за онова наивно време, когато децата са толкова чисти и невинни, разказ за двамата разнояйчни близнаци Еста – момчето и Рахел  – момичето, двамата малки посланици на Индия…и за Софи Мол…

Историята е наистина страшно тежка, не бива да се посяга лековато към книгата, удивително е как такива ужасии са описани с толкова красиви думи, все едно четеш поезия, прекрасна реч описва отвратителни сцени, такава симбиоза между красиво и грозното. Може би това за мен беше най-впечатляващото, неповторимият начин на изразяване, разкъсаният разказ, това постоянно прескачане от минало в настояще, това концентриране на напрежението докато изкристализира финалът, онова непоправимо събитие до което водят всички пътеки, онзи момент от където всичко е свършило преди да е започнало.

Въздухът беше пълен с мисли и неща за казване. Но в такива моменти винаги се изричаха само дребни неща.

Нелогично е да се очаква човек да помни нещо, което дори не знае, че се е случило.

Какво дойде за тях? Не беше смъртта. Само края на живота им.“

Не подценявайте Богът на дребните неща, книгата е покъртителна, възмутителна, плашеща, всичко е толкова истинско и толкова несправедливо, не очаквайте Богът на дребните неща да въздаде справедливост и да отсъди правилно, не той само наблюдава, напълно отчужден и безпристрастен, напълно сляп за протегнатата за спасение ръка и глух за отчаяните молитви, той не обича, не мрази, не чувства, той само наблюдава.

Велики са историите, които си чувал, но искаш да ги чуеш отново. Можеш да се включиш в тях по всяко време и да ги следваш без затруднение. Те не те подмамват със сензации и неочакван край. Не те изненадват с непредвидими случки. Познати са ти като собствения ти дом. Като мириса на кожата на любимия. Знаеш как свършват тези истории, но го слушаш като че ли не знаеш. Също както макар да знаеш, че един ден ще умреш, живееш, сякаш това няма да ти се случи. Във великите истории знаеш кой оживява, кой умира, кой среща любовта и кой не. И въпреки това искаш пак да го научиш.

Това е тяхната загадка и тяхната магия.“

Според мен Арундати Рой е успяла да създаде такава велика история.

Искам да обърна и специално внимание на книжното тяло, което е прекрасно, както визуално, така и на допир, истинско удоволствие е да държиш в ръцете си това красиво бижу.

Преводът е на Леда Милева, мисля, че това говори достатъчно – прекрасни думи.

Горещо препоръчвам, но не за плажа, това е книга която изисква специално внимание и която заслужава да ѝ се отдели необходимото време, ако нямате такова, по-добре я оставете за по-подходящ момент, защото иначе рискувате да не стигнете до дълбочината, където е скрита красотата на историята.

9789380905525_big

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s