„Жестокото присъствие на времето“

9781780330969

От доста време отлагам ревюто на тази книга и не защото имам колебания относно мнението си, което веднага си казвам, че е положително, затруднението ми по-скоро се дължеше на невъзможността ми да облека в точните думи усещанията, които книгата породи в мен. Тук ще споделя чувствата, които изпитах четейки това произведение, а с историите – да защото те са много, ще ви оставя сами да се запознаете, ако имате желание.

Започнах книгата без никакви очаквания и за съжаление началото ѝ съвпадна с времето, в което трябваше интензивно да уча за изпит, това наложи едно разпокъсано и повърхностно четене на първата половина, което съответно ми попречи да усетя ритъма на разказа. За сметка на това дочитането ѝ стана на тихо и спокойно място, където успях да се потопя докрай в атмосферата на тази толкова различна и добра книга.

Истината е че книгата е доста тъжна, но по онзи очарователен начин, когато всичко е поднесено с точната доза хумор, който авторката отлично владее. Запознавайки се с различните герои и надниквайки в определени случки от живота им, осъзнаваш колко бързо лети времето, или както казва един от героите: „може би това, което чуваме не е шумът от вятъра, а на отминаващото време…“

Разбираш колко се променя човек с течение на годините, как от млад мечтател бавно се превръща във възрастен циник, виждаме какво става със сбъднатите мечти, как всичко се изкривява и руши. Даваш си сметка колко много се променят хората, как порастването и остаряването водят до мъдрост, но и до тъга. Романът ни показва как безмилостно тече животът без спирка и почивка, без ход назад, тези истории – изрезки от време, ни показват наистина важните неща, които остават накрая, които имат смисъл и значение.

Горещо препоръчвам „Жестокото присъствие на времето“ на всички, имайте предвид, че книгата е доста по-различна от стандартен роман, дайте ѝ шанс да разкрие цялата красота на връзките и нишките, които оплитат всички герои и истории. Отворете съзнанието си и се насладете на прекрасното произведение на Дженифър Игън.

goonsquad-splsh

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s