„Пътуване с лек багаж“ Туве Янсон

624-400-tuve-ianson-korica

Признавам си, че преди да излезе широко рекламираната биография на Янсон, почти нищичко не знаех за нея, това ме накара да се поразровя и наистина ме заинтригува като личност. Реших да я опозная по-отблизо и си бях наумила да започна с разказа за живота ѝ, но не щеш ли забелязах „Пътуване с лек багаж“ и корицата до такава степен ме плени, че веднага промених избора си.

Рядко, всъщност май не се сещам да е имало друг път, в който да ми се е случило да направя избор само и единствено заради корицата на някоя книга, като цяло не се влияя от това, може би защото винаги събирам предварителна информация и често ми се случва под ужасни корици да намирам истинско съкровище, но тази прекрасна чайка така ме омагьоса, че набързо капитулирах. Исках да я притежавам, да си я отнеса вкъщи и да си я гледам. Не мога да си обясня защо толкова силно ми въздейства, дали ми напомня за нещо приятно от миналото ми, или правя някаква друга подсъзнателна връзка – не знам, но фактът си е факт, не съм имала по-красива книга.

Но стига толкова за любовта ми към корицата, вътре книжката е пълна със също толкова изящни разкази. Както и преди съм казвала не съм голям почитател на разказите, но тези определено ми харесаха, толкова деликатни и крехки, като загатнати щрихи на въздействащи картини. Героите са истински и близки, все едно някой разказваше спомените си, останах с впечатлението че това са реални случки, повярвах на Туве и я оставих да ме води из коридорите на историите си.

След тази първа, безспорно приятна среща със сигурност ще последва и втора, сега още повече ми се иска да опозная не само живота на Янсон, но и героите от приказния свят, който е създала.

tovejansson

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s