„Мария Кюри“ Анри Жидел

 

20151109_101619

От много време биографията на Кюри беше влязла в списъка ми със задължителни четива, но все отлагах купуването ѝ до момента, в който пуснаха едно изкушаващо намаление по случай Денят на будителите и тя не се озова сред поръчаните от мен книги.

Оказа се, че не знаех почти нищо за Мария Кюри, да бях чувала, че има Нобелова награда за откриването на радия, което я правеше първата жена нобелов лауреат, но нямах представа, че всъщност са ѝ присъдени две нобелови награди първо за физика заедно със съпругът ѝ Пиер и след това за химия, не знаех, че е открила не един, а два елемента – не бях чувала за полония, не знаех, че е полякиня и още куп неща.

Мария Кюри силно ме впечатли с отдадеността си към науката, с волята и силата, които е притежавала тази на вид крехка жена, с желязната си дисциплина, строгия самоконтрол и въздържание. Въпреки изключително трудните условия, в които ѝ се е налагало да работи и тежкия физически труд, който е полагала, тя не се отказва дори и за миг от работата си.

Винаги съм се възхищавала на хората, които разбират от химия, математика и всички точни науки, може би поради пълната ми неспособност да вникна в този свят на цифри и елементи, учените които виждат красотата на числата будят в мен респект и уважение. Мария Кюри е точно такава, тя не само разбира от физика, химия и математика, тя е откривател, разбира че има нещо, което все още никой не познава и въпреки, че в началото никой не ѝ вярва, още повече, че в онова време в научните среди жените не са допускани, гледало се е на тях най-много като помощници или асистенти на мъжете, а мисълта за жена учен е била почти скандална. Въпреки всичко и всички Мария не спира да работи до пълно изтощение и влагайки свръх усилия за да докаже, че е права, че в природата съществуват не един, а цели два нови елемента и накрая разбира се успява, но цената която заплаща за признанието е наистина голяма. Виждаме какво коства да си гении, каква отдаденост и усърдие, каква воля и непоклатимост са ти нужни за да успееш и колко малко хора притежават първо безспорният ум и талант и второ силата и себеотрицанието, за да постигнат нещо толкова голямо.

В „Мария Кюри“ от Анри Жидел (Изд.“Рива“2011г.) всеки ще открие по нещо, освен чисто биографичните данни, има и много лични случки и истории, които ни показват, че под привидната студенина и сдържаност е туптяло огнено сърце. Интересно е да се надникне в онова време, когато целият свят е врял и кипял преди по време и след Втората световна война, как учените са помагали и колко малко се е знаело за радиацията, всички знаем за цената, която са платили толкова много хора за това незнание като ужасната съдба на „радиевите девойки“ и още толкова интересни и леко зловещи неща на които само историята може да ни научи.

Препоръчвам книгата на всеки, който има желание да се докосне до една велика личност и е любопитен да открие още едно парченце от нашата история.

e43a4b1eaf

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s