„Светилата“ Елинор Катън

14642279_10209471982588425_8493865062238567777_n

Прочетох „Светилата“ (изд.“Лабиринт“2014г.) преди почти месец и все още мислите ми ме връщат към героите. Историята е разказана много добре и структурата е съвършено построена като действието в началото тече към миналото, а впоследствие започва да се развива в настоящия момент.
Интересното е, че започваме да сглобяваме историите от разказите на дванадесет мъже станали свидетели на три събития, които са се случили в един и същи ден. По този начин виждаме нещата ограничавайки се през погледа на конкретния разказвач и сами трябва да напаснем парчетата, които в много случаи не съвпадат напълно, защото всеки разказва своите спомени и решава колко от истината да сподели и колко да запази за себе си. Нещата са наистина оплетени и се завързват все повече, малко по малко започват да се избистрят връзките между героите и разбираме, че отношенията им далеч не започват в конкретната нощ, а назад в миналото, където се крие и ключът към изясняването на цялата мистерия.
Разказът буквално ме погълна, накара ме да се чудя какво наистина се е случило и каква е връзката на всички тези хора, за щастие имах времето и спокойствието да чета внимателно и задълбочено, това в случая е от решаващо значение, защото при толкова много образи – общо 19 действащи лица, ако не внимавате може здраво да оплетете конците и да изпуснете тънката нишка водеща към разплитането на загадката и да не успеете да се насладите на многопластовата история.
Да, всъщност ако трябва да опиша с една дума книгата, тя ще е точно тази – многопластова, в историята са вплетени толкова много тънки нишки препращащи ни към толкова много места, че на моменти трябва да поспреш и хубавичко да помислиш, а и да провериш някои от фактите изложени от Елинор Катън. Завладяващото, поне мен това най-много ме впечатли, е времето, в което попадаш, атмосферата на миньорското градче, дъжда, калта, соления вкус на океана, вятъра, тревата, навъсеното и сиво небе, съвсем осезаемо усещаш всичко това и буквално си там. Годината, в която попадаме е 1866, един съвсем различен свят, по това време разбиранията за света на хората са били далеч по-различни от нашите, тогава много повече са разчитали на звездите, т.нар. светила, особено мореплавателите.
Не може да не отбележа тясната връзка на цялата книга като структура, разказ и изобщо смисъл, с астрологията, всяка глава е озаглавена според местоположението на планетите спрямо зодиакалните знаци, а самата книга е разделена на 12 части (колкото са и зодиите) и започва с нарисувана астрлогична карта подсказвайки ни къде се намират героите. За съжаление знанието и интереса ми към астрологията клонят към абсолютната нулата, така че не успях да хвана и разплета тази нишка – може би най-явната, с която авторката здраво беше оплела историята от началото до края. Мисля си, че за човек с достатъчно познания книгата със сигурност ще разкрие много по-далечни хоризонти и дълбочини до които, аз не успях да достигна, а само долових, че съществуват.
Въпреки, че може би не успях да достигна до пълният смисъл кодиран в небесните светила и изобщо дали има такъв код или не, за мен ще си остане вечна загадка, но книгата ми достави истинско удоволствие. Неусетно се оплетох в мрежите на героите и любопитството ми беше разпалено, до последно се чудех кой е добър и кой лош, кой лъже и защо, защо се е случило точно така, какви са били мотивите и подбудите на героите и каква истина се крие зад всички тези разкази.
Елинор Катън определено има голяма дарба, защото е създала шедьовър, в който е вложила от всичко, има мистерия, интриги, лъжи, предателства, вярност, истинско приятелство и любов.
Препоръчвам!

14641915_10209471982428421_530395812343773473_n

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s