„Ужас“ Дан Симънс

15823660_10210382460269798_3900100898424479953_n

Прочетох „Ужас“ на Дан Симънс (Изд.“Изток-Запад“, 2013г.) миналата година по това време, но все отлагах да седна и да напиша какви са впечатленията ми, но откакто сериозно захладня и дойде зимата все за нея си мисля. А и установих, че през миналата година не съм писала за най-любимите книги, които прочетох и сега ще се опитам да поправя този си пропуск.

Веднага казвам, че това е може би най-добрата книга, която прочетох през 2016г., това беше и първата ми среща с автора, който веднага влезе в залата на любимците ми.

Но нека първо да кажа няколко думи за историята, която е залегнала в основата на романа и която, оказа се, си е съвсем истинска. Наистина съществува такава експедиция, която е заминала през май 1845г. в търсене на Северозападния проход от Атлантическия към Тихия океан и която е изчезнала към края на септември 1846г., оказва се че двата кораба „Ужас“ (Terror) и „Еребус“ (Erebus) засядат завинаги в полярните ледове и целият им екипаж от 128 души загиват, в това число капитан Франклин и Крозиър, които са герои и в романа.

Точно тази историческа достоверност на която стъпва автора, а и факта че допреди това не знаех нищо за този случай тотално ме очарова. Има нещо много странно, когато чета исторически романи (не че тази книга влиза в тази категория, моля ви не се заблуждавайте), когато знаеш как са се развили нещата, ясно ти е че всички ще загинат, знаеш че няма измъкване, но въпреки това през цялото време докато виждаш как взимат поредица от грешни решения, които ги водят до гибел, ти се иска да ги спреш, да се намесиш и да ги спасиш. Не съм сигурна, че с всеки е така, но аз изпитвам подобни терзания през цялото време, все едно си някакъв вид медиум, видял бъдещето и върнат в настоящето, знаеш всичко как точно ще се случи, но не можеш да направиш нищо, за да предотвратиш драмата. И въпреки това през цялото време мозъка ми не спира да чертае спасителни планове, колкото по-безнадеждни стават нещата, толкова повече искам да спася героите. И така, подобни терзания имах през цялото време, дори и сега докато пиша отново се напрягам, може би все пак в мен живее някакво момиченце, което си иска щастливия край, както и да е не е тук мястото за самоанализи.

Историята е изключително добре написана, а и до края не може и да предположиш дали автора все пак няма да се смили и да измисли някакво спасение за част от героите. Всички са изправени пред огромни физически и психологически изпитания и в голямата си част не успяват да се справят. Но на фона на ужасните условия, в които са захвърлени хората от екипажите на корабите, характерите им са оголени до край и всичките им качества и слабости се изострени до краен предел, когато въпросът е кой ще живее, ти или аз и до къде си способен да стигнеш в името на оцеляването, тогава място за добри обноски не остава.

Дан Симънс изгражда едни от най-ярките образи, тук срещнах някои от най-очарователните и най-отвратителни герои, той създава истински хора от плът и кръв. Огромен талант, до такава степен ме пренесе там, в онзи зловещ и сковаващо студен свят, че бях забравила всичко около себе си докато четях, буквално те обсебва историята, ти си там ням, ужасен свидетел на всичко, което се случва с тези изтерзани души. С тях си в тъмното и трескаво се оглеждаш, за да разбереш какво ви дебне в мрака докато в костите ви прониква арктическия студ, споделяш самотата, отчаянието и страховете на всички. До последния момент се надяваш, чакаш и се молиш спасението да дойде отнякъде…

Мога още дълго да пиша за тази история, но ще спра до тук, мисля че е излишно да казвам, че горещо препоръчвам, изключително подходящо четиво сега през зимата. Позволете на Дан Симънс да ви заведе в тъмния и леден свят, където умират надеждите.

15894273_10210382460069793_2751989879549753358_n

Прекрасен ден!

Advertisements

2 Comments

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s